Vijesti

Sastanak ministara pravde i unutrašnjih poslova jugoistočne Evrope

12.4.2007

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak, učestvovat će na ministarskom sastanku država jugoistočne Evrope koji će se 13. aprila održati u Zagrebu.
Sastanak pod nazivom «Standardi Evropske unije i vladavina prava u jugoistočnoj Evropi», organizovan je u cilju jačanje mehanizama saradnje zemalja članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) na svim nivoima, a u interesu ostvarivanja zajedničkih ciljeva, pune primjene načela vladavine prava, uspostave pravosuđa utemljenog na standardima EU i efikasnije borbe protiv korupcije.
Očekuje se usvajanje zajedničke deklaracije koja će definisati prioritete i aktivnosti neophodne za realizaciju planiranih ciljeva, a otvorena je mogućnost potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između država učesnica SEECP-a i SPAI-a (Antikorupcijske inicijative Pakta stabilnosti).
Organizator ministarsrskog sastanka je Republika Hrvatska, zemlja koja predsjedava Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi .
Sastanku će, između ostalih, prisustvovati zamjenik predsjednika Evropske komisije Franco Frattini, te posebni koordinator Pakta stabilnosti Erhard Busek .