Vijesti

ODRŽANA KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA SAVJETODAVNOG VIJEĆA INICIJATIVE „PARTNERSTVO ZA OTVORENU VLAST“

5.6.2018

U organizaciji Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine i Ureda koordinatora za reformu javne uprave Vijeća ministara BIH, u Doboju je održana konstituirajuća sjednica Savjetodavnog vijeća inicijative “Partnerstvo za otvorenu vlast” kojoj su prisustvovale imenovane predstavnice i predstavnici institucija vlasti  i organizacija civilnog društva.

Podršku u organizaciji konstituirajuće sjednice Savjetodavnog vijeća pružio je Program jačanja javnih institucija u BiH koji po nalogu Vlade SR Njemačke implementira njemački GIZ.

Na konstituirajućoj sjednici, za predsjedavajućeg Savjetodavnog vijeća izabran je doc. dr. Dragan Ćuzulan, koordinator za reformu javne uprave u BiH, a za zamjenicu predsjedavajućeg Savjetodavnog vijeća izabrana je Elvira Mujkić, projektna menadžerica Transparency International BiH. Usvojen je i Poslovnik o radu Savjetodavnog vijeća kojim je između ostalog precizirano da mandat predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Savjetodavnog vijeća traje dvije godine sa mogućnošću reizbora. U skladu sa Poslovnikom rad Savjetodavnog vijeća je javan.

Drugog dana održana je i radionica o pripremama na izradi Akcionog plana za implementaciju inicijative “Partnerstvo za otvorenu vlast”. Rad na izradi Akcionog plana podrazumijeva blisku saradnju institucija vlasti  i organizacija civilnog društva, s ciljem kvalitetnijeg definisanja prioriteta i aktivnosti. Jačanje dijaloga i saradnje između institucija vlasti i civilnog društva smatra se ključnim korakom u izradi i implementaciji okvirnog Akcionog plana za implementaciju inicijative “Partnerstvo za otvorenu vlast”.

Za Bosnu i Hercegovinu se predviđa izrada okvirnog Akcionog plana koji čine Akcioni plan Vijeća ministara BiH, Akcioni plan Vlade Federacije BiH, Akcioni plan Republike Srpske i Akcioni plan Vlade Brčko distrikta BiH, kako bi se primijenile obaveze iz Inicijative.

Multilateralna inicijativa “Partnerstvo za otvorenu vlast” predstavlja globalni napor više uključenih članica s ciljem unapređenja rada vlada u svijetu. Glavni cilj Inicijative “Partnerstvo za otvorenu vlast” jeste osigurati konkretan napredak na području transparentnosti i otvorenosti rada tijela javne uprave, uključivanja i osnaživanja građana i civilnog društva, borbe protiv korupcije, te korištenja novih tehnologija za poboljšanje kvaliteta usluga koje javna uprava pruža građanima.