Vijesti

Utvrđen Prijedlog Zakona o krivičnom postupku

20.6.2007

Vijeće Ministara Bosne i Hercegovine utvrdio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, kojeg je pripremilo Ministarstvo pravde BiH. Sveobuhvatnim izmjenama i dopunama ZKP-a predlažu se rješenja za osiguravanje efikasnog i pravednog krivičnog postupka, usaglašenog sa standardima Europske konvencije za zaštitu temeljnih ljudskih prava i sloboda.
Izmjenama se bolje i jasnije fomulišu brojne odredbe ZKP-a, smanjuje broj pojedinačnih izmjena i dopuna i dodatno obezbjeđuje pravna bezbjednost građana pred zakonom. Predložene izmjene rezultat su detaljnih analiza Tima za praćenje i ocjenu primjene krivičnih zakona, te sveobuhvatnih rasprava kojim je data mogućnost svim nosiocima pravosudnih funkcija pojedinačno, pravosudnim organima, advokatima kao i predstavnicima međunarodnih organizacija da iznesu svoja mišljenja i direktno učestvuju u pripremi ZKP-a. Radna grupa je razmotrila više od 500 prijedloga za izmjene i dopune pojedinačnih odredaba.
Utvrđivanjem od strane Vijeća ministara stvoreni su uslovi da se u Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku uputi Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje, u redovnoj zakonodavnoj proceduri.