Vijesti

Efikasnije rješavanje predmeta upotrebom informatičkog sistema «OWIS»

17.7.2007

Ministar pravde Bosne Hercegovine Bariša Čolak, ambasador Sjedinjenih američkih država u Bosni i Hercegovini Douglas McElhaney, i pomoćnik ministra pravde BiH Nikola Sladoje prezentirali su danas efekte korištenja informatičkog sistema OWIS (Orka Workflow Information System), u Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine. Riječ je softveru za kancelarijsko poslovanje, čija upotreba je u proteklih godinu dana rezultirala lakšim i bržim rješavanjem predmeta i praćenjem pojedinačnih rezulatata rada u Ministarastvu pravde BiH.
Ministarstvo pravde jedno je od rijetkih ministarstava na državnom novou koje pruža direktne usluge građanima. Korištenjem OWIS baze podataka smanjeni su rokovi obrade enormno povećanog broja predmeta, posebno iz oblasti međunarodne pravne pomoći. Samo tokom 2006. godine primljeno je više od 14.000 predmeta, koji su ručno zavdeni i obrađeni. Baza podataka pomoći će Ministarstvu pravde BiH u preduzimanju efikasnih mjera u borbi protiv kriminala u BiH.
Projekat uspostave informatičkog sistema, vrijedan 115.000 KM, zajednički su finansirali Ministarstvo pravde BiH i Misija USAID-a u Bosni i Hercegovini