Vijesti

Poboljšanje uslova u kazneno-popravnim ustanovama

23.7.2007

Ministarstvo pravde BiH će u narednih osam mjeseci voditi aktivnosti poboljšanja uslova u kazneno- popravnim ustanovama Bosni i Hercegovini. Projektom «Podrška reformi upravljanja kazneno-popravnom ustanovom u Bosni i Hercegovini», odobrenim od strane Evropske komisije, u reformu zatvorskog sistema u BiH biće uloženo 200.000 eura, kao dio finansijske pomoći Evropske unije za BiH u okviru CARDS programa 2006.
Aktivnosti na reformi zatvorskog sistema provodiće se kroz edukaciju zatvorskog osoblja i sudske policije za rad sa najosjetljivijim grupama (maloljetnici, žene i lica kojima je potreban psihijatrijski tretman...), rad u osjetljivim situacijama i djelovanje u slučaju pobune i sl. Takođe će biti izvršene sveobuhvatne analize unutar zavoda i pripremljene preporuke za smještaj pritvorenih lica te arhitektonske procjene za investiranje u kazneno-popravne ustanove, u cilju izrade dugoročnog programa investiranja u ovoj oblasti.
Odgovorno tijelo za implementaciju projekta je Federalno ministarstvo pravde Austrije u saradnji sa Austrijskim centrom za promociju pravne kompetencije u Istočnoj Evropi i Centralnoj Aziji (CLC), a osim Ministarstva pravde BiH korisnici projekta su ministarstva pravde Republike Srpske, Federacije BiH i odgovorni organi Brčko Distrikta.
Austrijski tim eksperata i predstavnici domaćih institucija će tokom sedmice obići i provesti detaljnu analizu stanja i potreba kazneno-popravnih zavoda u Zenici, Foči, Banjaluci i Sarajevu.