Vijesti

Novi poziv Beogradu za hitan sastanak ministara pravde

27.7.2007

 Ministar pravde Bosne i Hercegovine, Bariša Čolak, uputio je danas pismo ministru pravde Republike Srbije, Dušanu Petroviću, zahtjevajući ovim putem hitan sastanak državnih ministara.
Ovo je još jedan poziv nadležnim organima Srbije, da prihvate razgovor o saradnji dva ministarstva, posebno o izručenju Ilije Jurišića pravosudnim organima Bosne i Hercergovine.
Novi poziv je uslijedio nakon što Ministarstvo pravde Republike Srbije nakon prošlosedmičnog otkazivanja sastanka, do danas nije uputilo novi poziv za susret ministara pravde.
U pismu se između ostalog naglašava da je Ilija Jurišić državljanin Bosne i Hercegovine, da je djelo koje se osumnjičenom Jurišiću stavlja na teret počinjeno u BiH, da se većina dokaza nalazi u BiH, te da u vezi navedenog djela predkrivični postupak vodi Tužilaštvo BiH. Iako je Ministarstvo pravde BiH zahtjev za izručenje i ustupanje krivičnog gonjenja nadležnim organima Srbije uputilo 03.07.2007., zvanični odgovor još nije dostavljen.
U očekivanju odgovora Ministarstva pravde Republike Srbije, Ministarstvo pravde BiH nastavlja aktivnosti na ostvarivanju svih potrebnih kontakata sa nadležnim organima Srbije.