Vijesti

Usvojeni principi Zakona o o besplatnoj pravnoj pomoći

1.8.2007

Veliki broj ljudi u Bosni i Hercegovini zbog siromaštva do sada nije imao pristup sudovima, jer zakoni u građanskim stvarima ne sadrže odredbe za pravnu pomoć. Prijedlogom zakona o besplatnoj pravnoj pomoći u građanskim stvarima, koji je Predstavnički dom PS BiH danas usvojio u prvom čitanju, poboljšava se pristup sudu i pravdi svim građanima Bosne i Hercegovine.

Pravo na besplatnu pomoć, prema ovom Zakonu, imaće građani BiH koji spadaju u kategorije ugroženih osoba, i to: primaoci socijalne pomoći, nezaposleni bez drugih redovnih prihoda, osobe lošeg imovinskog stanja, djeca bez roditeljskog staranja, osobe kojima je u prethodno kratkom vremenskom periodu utvrđeno pravo na dodjelu pravne pomoći. Pravo na besplatnu pravnu pomoć imaće i fizičke osobe koje se nalaze u BiH pod međunarodnom zaštitom, u skladu sa internacionalnim standardima, a naročito tražitelji azila, izbjeglice, žrtve trgovine ljudima, te osobe pod privremenim prihvatom.

Besplatna pravna pomoć u građanskim stvarima se ostvaruje kao:

  1. pravo na opšte informacije o pravima i obavezama,
  2. pravni savjet i pomoć u popunjavanju obrazaca,
  3. pravna pomoć u sastavljanju svih vrsta pismena,
  4. zastupanje pred organima uprave i instutucijama,
  5. zastupanje na sudu, sačinjavanje apelacija,
  6. pravo u postupcima mirnog rješavanja spora (medijacija).

Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći u potpunosti je usklađen sa evropskim standardima, koji zahtjevaju da svako tokom odlučivanja o njegovom građanskom pravu i obavezi ima pravo na pravedno suđenje i javnu rapravu. Članom 6. Evropske konvencije o ljudskim pravima garantuje se pravo na besplatnu pravnu pomoć, i naglašava nužnost ugradnje pravne pomoći u državno zakonodavstvo.

Za provođenje Zakona, u prvoj godini iz Budžeta institucija Bosne i Hercegovine će se osigurati 626.210,00 KM.