Vijesti

Zakazan sastanak sa ministrom pravde Republike Srbije

14.8.2007

Ministar pravde BiH Bariša Čolak dobio je zvaničan poziv ministra pravde Republike Srbije Dušana Petrovića da se ranije inicirani sastanak, na kome će se razgovarati o pitanjima o zajedničkog interesa, održi 21. avgusta 2007. Zakazani sastanak je rezultat intenzivnih kontakata i aktivnosti Ministarstva pravde BiH da nadležni organi Republike Srbije prihvate razgovore o problemu hapšenja Ilije Jurušića, državljanina BiH koji se u beogradskom protvoru nalazi više od tri mjeseca.
U odgovoru Ministarstva pravde BiH još jednom je naglašena potreba da se na dogovrenom sastanku razmotre informacije i mogućnosti rješavanja problema hapšenja Ilije Jurišića. Ministarstvo pravde BiH je ovaj sastanak najprije iniciralo 2o.jula, a nakon odlaganja srbijanske strane, novi poziv za hitan sastanak upućen je sedam dana kasnije. Prethodno (03.jula 2007.) upućen je i Zahtjev za izručenje i ustupanje krivičnog gonjenja Ilije Jurišića , ali nadležni organi Republike Srbije do danas nisu dostavili zvaničan odgovor.
Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine koristi sva pravna sredstva da u okviru svojih nadležnosti pomogne državljaninu Bosne i Hercegovine, te će planirani sastanak biti maksimalno iskorišten za pronalaženje rješenja koja bi značila pomoć uhapšenom Iliji Jurišiću.