Vijesti

Najavljeno ubrzanje istrage u «slučaju Jurišić»

21.8.2007

Zbog postojećih zakonskih prepreka, Vlasti Srbije ne mogu ustupiti bh. pravosuđu predmet protiv Ilije Jurišića, ali će istraga srbijanskih pravosudnih organa biti završena u relativno kratkom roku, najavljeno je nakon današnjeg sastanka ministra pravde Bosne i Hercegovine Bariše Čolaka i ministra pravde Republike Srbije Dušana Petrovića.
Ministar pravde BiH Bariša Čolak podsjetio je da se ranije upućeni Zahtjev za izručenje Ilije Jurišića temelji na pravilima Rimskog puta i činjenici da je predmet «tuzlanska kolona» dodijeljen pravosuđu BiH, gdje je djelo počinjeno i gdje se nalazi najveći broj dokaza. Sa druge strane, srbijanski ministar Dušan Petrović, rekao je da se postupak vodi u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku Republike Srbije i da predmet nije moguće ustupiti jer je zaprećena kazna veća od 10 godina.
Ministri pravde najavili su izmjenu Konvencije o pružanju međunarodne pravne pomoći u krivičnim i građanskim parnicama, što bi pomoglo u neposrednoj komunikaciji sudova i ubrzanju postupaka. Takođe je najavljena dopuna i izmjena Konvencije o izvršenju krivičnih presuda u Srbiji i BiH.
Sastanak ocjenjen je kao veoma koristan za poboljšanje ukupne pravosudne saradnje dvije države.