Vijesti

Jednaka pravila za sve pritvorenike i osuđenike Suda BiH

24.8.2007

Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o kućnom redu u ustanovama za izdržavanje krivične sankcije, mjere pritvora ili drugih mjera BiH, svim zavodima je naloženo da se mjera pritvora ili krivična sankcija izrečena od strane Suda BiH izvršava po odredbama Zakona BiH. Novim dopunama, Sud BiH je ovlašten da vrši premještaj pritvorenika u drugi zavod, ali i drugu zdravstvenu ustanovu, bilo kojeg entiteta.
Naime, ukoliko Sud BiH utvrdi da boravak zatvorenika ili pritvorenika Suda BiH u određenom zavodu ili zdravstvenoj ustanovi nije u interesu vođenja krivičnog postupka ili ne ispunjava bezbjednosne kriterije, Sud BiH je nadležan da izvrši premještaj tog lica. Novo ovlaštenje Suda BiH štiti interese vođenja krivičnog postupka i između ostalog, onemogućava eventualne zloupotrebe i nepravilnosti tokom boravka pritvorenika u zdravstvenoj ustanovi.
Takođe, Pravilnikom se uvodi i novi sistem nadzora , te su entitetski zavodi ili druge institucije obavezni da Ministarstvu pravde BiH, dostavljaju redovne i vanredne izvještaje o primjeni propisa i Zakona nad pritvorenicima i zatvorenicima Suda BiH.Ova dopuna će omogućiti jedinstvo sistema izvršenja pritvora i kazne zatvora, te analiziranje i proučavnje rada zavoda.
Stupanjem Pravilnika na snagu (Sl. glasnik br. 61/7) implementiraju se odredbe Zakona o izmjenama i dopunama zakona BiH o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera, koje je donio Visoki predstavnik (Sl. glasnik br.53/07) a kojim je određeno da se mjera pritvora ili krivična sankcija izrečena od strane Suda BiH, izdržavaju po Zakonu BiH.