Vijesti

Posjeta Međunarodnoj komisiji za traženje nestalih (ICMP) u Tuzli i Lukavcu

17.9.2007

Ministar pravde BiH Bariša Čolak i glavni tužilac Tužilaštva BIH Marinko Jurčević posjetili su danas kapacitete i prostorije Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP) na području tuzlanske regije. Tokom obilaska Centra za reasocijaciju posmrtnih ostataka u Lukavcu, Projekta za identifikaciju „Podrinje“ u Tuzli, te Odjeljenja za koordinaciju identifikacija, predstavnici ICMP-a prezentirali su dosadašnje rezultate na polju pronalaska i identifikacije posmrtnih ostataka.
Rad Međunarodne komisije za traženje nestalih ocjenjen je kao veoma bitan segment zadovoljenja pravde, posebno sa aspekta rada na predmetima ratnih zločina u Tužilaštvu BIH, a u okviru kojih bitan segment u dokaznom materijalu predstavljaju rezultati i nalazi komisija za traženje nestalih osoba. Otkrivanje i precizna identifikacija posmrtnih ostataka, predstavljaju neophodne segmente u procesu uspješnog kaznenog gonjenja počinitelja ratnih zločina.
Kako bi se poboljšao i ubrzao proces forenzičke obrade ekshumiranih posmrtnih ostataka, Glavni tužilac i Ministar pravde su održali preliminarne razgovore sa uposlenicima ICMP-a, lokalnim tužiocima i forenzičkim stručnjacima. Razgovarano je i o inicijativi da se uspostavi forenzički institut na državnom nivou koji bi lokalnim pravosudnim organima pomogao u istragama o počinjenim ratnim zločinima.