Vijesti

Sastanak sa predstavnicima Fondacije „Istina, pravda pomirenje“

20.9.2007

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak, razgovarao je danas sa predstavnicima Fondacije „Istina, pravda, pomirenje“ iz Tuzle. Sastanak je iniciran kako bi se predstavnici Fondacije upoznali o dosadašnjim naporima Ministarstva pravde BiH na rješavanju tzv. slučaja Tuzlanska kolona i ekstradiciji državljanina Bosne i Hercegovine g-dina Ilije Jurišića.
Uvidom u do sada preduzete aktivnosti Ministarstva pravde BiH, svi učesnici sastanka su se složili da je Ministarstvo pravde BiH u kontaktu sa pravosudnim organima Republike Srbije do sada uložilo velike napore da se ovaj slučaj riješi. Suprotno špekulacijama u pojedinim medijima, zaključeno je da je Ministarstvo pravde BiH od početka djelovalo blagovremeno i na način propisan međunarodnim ugovorima koji obavezuju dvije države. Naglašeno je da su o svim segmentima kršenja međunarodnih ugovora, vlasti Republike Srbije zvanično upozorene, ali da je konačna odluka o razrješenju ovog slučaja i dalje na srbijanskim pravosudnim organima. Mada zvaničan stav Beograda o ovom predmetu još uvijek nije dostavljen, Ministarstvo pravde BiH i dalje će ulagati napore kako bi ovaj slučaj bio rješen.
Predsjednik Fondacije „Istina, pravda, pomirenje“ Sinan Alić, izrazio je zadovoljstvo zbog do sada uloženih napora Ministarstva, te naglasio da je Ministar pravde BiH Bariša Čolak jedan od rijetkih koji je odgovorio na njihove brojne apele, preduzeo konkretne poteze i pokazao volju za rješavanje ovog važnog pitanja.