Vijesti

Odbijeno izručenje Ilije Jurišića

27.9.2007

Okružni sud u Beogradu je medijima saopštio da je Vijeće za ratne zločine, odbilo molbu Ministarstva pravde BiH o ustupanju predmeta g-dina Ilije Jurišića našoj zemlji. Ministarstvo pravde BiH do danas nije dobilo zvaničan odgovor srbijanskih pravosudnih organa, iako je Zahtjev za ustupanje krivičnog gonjenja upućen još 3.jula 2007. god.
U obrazloženju odbijanja molbe, Okružni sud u Beogradu je saopštio da se protiv g-dina Ilije Jurišića, vodi istraga zbog krivičnog djela upotrebe nedozvoljenih sredstava borbe za koje je predviđena zatvorska kazna duža od deset godina, te da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za ustupanje predmeta Bosni i Hercegovini.
O narednim koracima u vezi ovog predmeta, Ministarstvo pravde BiH će odlučiti nakon što zaprimimo zvanično obavještenje Okružnog suda u Beogradu.
Ministarstvo pravde BiH insistira na činjenicama da je riječ o državljaninu BiH, da je djelo za koje se tereti počinjeno u BiH i da se u vezi sa ovim slučajem predkrivični postupak već vodi u BiH. U kontaktu sa pravosudnim oragnima Republike Srbije, Ministarstvo pravde BiH je do sada učinilo sve što je bilo moguće u legalnoj i zakonskoj proceduri i poštujući postojeće međunarodne ugovore i konvencije, da pomogne državljaninu Bosne i Hercegovine.