Vijesti

ODRŽANA PREZENTACIJA PRAVILA ZA KONSULTACIJE U IZRADI PRAVNIH PROPISA I WEB PLATFORME EKONSULTACIJE

29.3.2018

Ministarstvo pravde BiH je u saradnji sa Centrom za promociju civilnog društva (CPCD), u periodu od  05.03. – 28.03.2018.godine, održalo prezentaciju o Pravilima za konsultacije u izradi pravnih propisa i učešću u procesu javnih konsultacija putem web platforme eKonsultacije, dok je Centar za promociju civilnog društva tom prilikom predstavio Etički kodeks za organizacije civilnog društva u BiH.

Prvi krug prezentacija je održan u Tuzli, Doboju, Sarajevu, Zenici, Bijeljini, Brčkom, Mostaru, Livnu, Banja Luci i Bihaću gdje je učestvovalo preko 120 predstavnika organizacija civilnog društva.

Predstavnici organizacija civilnog društva su se upoznali sa sadržajem Pravila za konsultacije u izradi pravnih propisa i web platformom eKonsultacije https://ekonsultacije.gov.ba/ koja omogućava potpuno i pravovremeno informisanje i učešće građana i organizacija civilnog društva u procesu izrade pravnih propisa i drugih akata.

Prisutni su pokazali veliki interes za ovaj vid institucionalne saradnje između vlasti i organizacija civilnog društva te želju za korištenjem ovog inovativnog alata u svojim svakodnevnim aktivnostima.

Drugi krug prezentacija će se održati u maju 2018.godine, a informacija o terminu, mjestu održavanja i načinu prijave biće objavljena na službenoj stranici Ministarstva pravde BiH:  www.mpr.gov.ba.