Vijesti

Sačinjen prvi sveobuhvatan državni plan za reformu pravosudnog sektora

1.10.2007

Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, entiteta, kantona i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, sačinili su Nacrt Strategije reforme sektora pravde u BiH, dokument koji sadrži detaljan plan unapređenja cjelokupnog pravosudnog sistema u našoj zemlji.
Ovo je prvi sveobuhvatan akcioni plan reformi, koji predviđa više od 60 konkretnih mjera i aktivnosti za izgradnju kvalitetnijeg, odgovornijeg i efektivnijeg pravosudnog sektora u cijeloj Bosni i Hercegovini.
Plan je sačinjen na osnovu analize postojećeg stanja u sektoru pravde, odnosno u oblastima čije je reformisanje u narednih pet godina prioritet za Bosnu i Hercegivinu: pravosuđe, izvršenje krivičnih sankcija, pristup pravdi, podrška ekonomskom razvoju, uspostava efikasnih organizacionih struktura te rad na harmonizaciji propisa sa Evropskom unijom.
Osim ključnih institucija sektora pravde, u izradi Nacrta Strategije sektora pravde učestvovali su i predstavnici profesionalnih udružanja sudija i tužilaca, advokatskih komora, udruženja medijatora i drugih nevladinih organizacija Tehničku podršku projektu osiguralo je Ministarstvo za međunarodni razvoj Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (DFID).
Od 1. do 21. oktobra, Nacrt Strategije sektora pravde u BiH biće javno objavljen i dostupan na web stranici Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine http://www.mpr.gov.ba.
Svi građani i pravna lica su pozvani da dostave svoje sugestije, komentare i prijedloge, učestvuju u procesu javnih konsultacija i izgradnji kvalitetnijeg pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine.