Vijesti

Provođenje pravila za konsultacije u izradi pravnih propisa

12.10.2007

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine započelo aktivnosti na sveobuhvatnom provođenju Pravila za konsultacije na izradi pravnih propisa Vijeća ministara BiH. Svi zainteresovani građani i pravna lica, ubuduće će imati priliku direkto učestvovati u izradi pravnih propisa. Procesom javnih konsulatcija osigurava se veći nivo učešća interesnih grupa u zakonodavne aktivnosti Ministarstva, bolja informisanost i veće povjerenje građana u proces izrade strateških politika.
Implementacija Pravila Vijeća ministara temeljito je pripremana kroz analizu pravila i osnovnih infomacija u pogledu konsultacija sa javnošću, sakupljanje informacija o spremnosti javnosti u BiH za konsultacije, upoznavanje sa osnovnim konceptima i metodama provođenja konsultacija sa javnošću i izradu plana rada Savjetodavne grupe za konsultacije sa javnošću.
U narednom periodu, između ostalog, biće sačinjena baza podataka zainteresovanih strana i uspostavljena početna sekcija za konsultacije sa javnošću na web stranici Ministarstva. Pravila Vijeća ministara BiH za konsultacije sa javnošću, Ministarstvo pravde BiH trenutno provodi kroz konsultacije na izradi Strategije reforme sektora pravde BiH. Nacrt strategije objavljen je na web sajtu Ministarstva, a svi građani i pravni subjekti pozvani su da daju svoja mišljenja, komentare i sugestije. Istovremeno konsultacije o Strategiji reforme sektora pravde provode se i kroz održavanje fokus grupa u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci i Brčkom.