Vijesti

Produžen period javne rasprave o Nacrtu Strategije za reformu sektora pravde

19.10.2007

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine će zbog zahtjeva javnosti, produžiti period javnih konsultacija u vezi sa Nacrtom Strategije za reformu sektora pravde, za dodatnih sedam dana. Period konsultacija će trajati do nedjelje 28. oktobra 2007. godine u 17:00 časova. Podsjećamo, Nacrt Strategije za reformu sektora pravde sadrži detaljan plan unapređenja cjelokupnog pravosudnog sistema u našoj zemlji.
Ovo je prvi sveobuhvatan akcioni plan reformi, koji predviđa više od 60 konkretnih mjera i aktivnosti za izgradnju kvalitetnijeg, odgovornijeg i efikasnijeg pravosudnog sektora u Bosni i Hercegovini. Plan je sačinjen na osnovu analize postojećeg stanja u sektoru pravde, odnosno u oblastima čije je reformisanje u narednih pet godina prioritet za Bosnu i Hercegivinu: pravosuđe, izvršenje krivičnih sankcija, pristup pravdi, podrška ekonomskom razvoju, uspostava efikasnih organizacionih struktura te rad na harmonizaciji propisa sa Evropskom unijom.
Nacrt Strategije sektora pravde sačinili su: Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine, entitetska i kantonalna ministarstva pravde, Visoki sudski i tužilački savjet BiH, predstavnici profesionalnih udružanja sudija i tužilaca, advokatskih komora, udruženja medijatora i drugih nevladinih organizacija. Tehničku podršku projektu osiguralo je Ministarstvo za međunarodni razvoj Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (DFID).
Dokument Nacrt Strategije sektora pravde u BiH je dostupan na web stranici Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine. Svi građani i pravna lica su pozvani da dostave svoje sugestije, komentare i prijedloge, učestvuju u procesu javnih konsultacija i izgradnji kvalitetnijeg pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine.