Vijesti

SASTANAK MINISTARA PRAVDE BIH I MAĐARSKE

23.3.2018

Ministar pravde BiH Josip Grubeša sastao se u Sarajevu sa delegacijom Ministarstva pravde Mađarske koje je predvodio ministar Laszlo Trocsanyi. Na sastanku je istaknuto kako Bosna i Hercegovina i Mađarska imaju dobru saradnju u oblasti i domenu rada dva ministarstava. Međunarodna pravna pomoć između dvije države se, kako u krivičnim tako i u građanskim stvarima odvija korektno, te je ocijenjeno da postoje dobri temelji za sve vidove međunarodne pravne pomoći i saradnje.

Ministar Grubeša upoznao je goste s radom Ministarstva pravde BiH sa posebnim akcentom na zakonska rješenja i prilagodbe koje je BiH obavezna napraviti na putu ka članstvu u Evropsku uniju.

Ministar Trocsanyi na tom je planu bh. strani ponudio pomoć kako bi naša zemlja što brže uskladila svoje zakone sa pravnim stečevinama Evropske unije.  

Bosna i Hercegovina i Mađarska članice su velikoga broja multilateralnih ugovora koji regulišu oblast međunarodne pravne pomoći, a potpisnice su evropskih konvencija o pružanju uzajamne pravne  pomoći u krivičnim stvarima, o ekstradiciji, razmjeni krivičnih postupaka i izručivanju osuđenih osoba.

Međunarodna pravna pomoć između dvije države  je uređena i konvencijama UN-a među kojima je najznačajnija konvencija na polju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Obe države su članice Haške konferencije za međunarodno privatno pravo kojima je regulisana oblast pravne pomoći u građanskim stvarima.

Sastanku je prisustvovao i mađarski ambasador u BiH Joszef Negyesi.

6 FOTO GALERIJA