Vijesti

Razgovori o napretku reforme zatvorskih sistema

21.5.2008

U organizaciji Vijeća Evrope 27. i 28. maja na Vlašiću će biti održan redovni radni sastanak ministara pravde Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, kako bi se razmotrili rezultati do sada preduzetih mjera na unapređenju zatvorskih sistema u Bosni i Hercegovini, te dogovorili naredni koraci zajedničke saradnje.

Diskusija o razvoju sistema izvršenja krivičnih sankcija baziraće se na usklađivanju kriterija i standarda (prakse, procedura i zakona), zdravstvenoj zaštiti lica lišenih slobode, razvojnom budžetu, reakciji na izvještaje Evropskog komiteta za ljudska prava i Komiteta za zaštitu mučenja, te stvaranju zajedničke baze podataka o informacijama koje se tiču zatvorenika.

Kao članica Vijeća Evrope, Bosna i Hercegovina je proteklih godina, značajno reformisala sistem izvršenja krivičnih sankcija, od donošenja novih propisa i osnivanja novih institucija do poboljšanja uslova i standarda izdržavanja zatvorskih i pritvorskih mjera. Do sada je urađeno 46 zakonskih i podzakonskih akata, sa oko 1200 pravnih normi usklađenih sa evropskim konvencijama i standardima. Uz osnivanje Pritvorske jedinice, realizuje se projekat izgradnje državnog zatvora, a kroz projekte Vijeća Evrope zavodski policajci se kontinuirano obučavaju u primjeni savremenih evropskih zatvorskih pravila.