Vijesti

Sastanak sa predsjednikom haškog tribunala

21.5.2008

20.05.2008.- Ministar pravde Bosne i Hercegovine g-din Bariša Čolak, susreo se sa predsjednikom Haškog tribinala (ICTY-a) Faustom Pokarom (Fausto Pocar). Sastanak je održan nakon posjete predsjednika Haškog tribunala KPZ-u Foča, a povodom bjega Radovana Stankovića, osuđenog za ratne zločine. U tom kontekstu, predsjednik Haškog suda je informiran o mjerama koje se poduzimaju na otkrivanju Stankovića. Razmotrene su mogućnosti poboljšanja zatvorskog osiguranja te druga važna pitanja koja se odnose na unapređenje ukupnog sistema izvršenja kaznenih sankcija i procesuiranja ratnih zločina.

U razgovoru je istaknuta važnost saradnje svih državnih institucija i zemalja u okruženju u hapšenju preostalih haških bjegunaca, procesuiranju ratnih zločina i saradnji na razmjeni informacija.

Učesnici sastanka su istakli značaj izgradnje državnog zatvora (Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH), ustanove visokog stepena sigurnosti, u kojoj će biti smještene osobe procesuirane od strane Suda BiH.

Osim predstavnika Ministarstva pravde BiH, sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Obavještajno- sigurnosne agencije BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Tužilaštva BiH i Ministarstva pravde Republike Srpske.