Vijesti

Utvrđen Zakon o dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH

29.5.2008

29.05. 2008. - Zakon o dopunama Zakona o upravnim sporovima utvrđen je na današnjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Dopunama Zakona o upravnim sporovima stvaraju se pretpostvke za potpunu i adekvatnu primjenu prijedloga Zakona o kretanju i boravku staranaca i azilu, posebno u dijelu koji se odnosi na definisanje rokova za podnošenje tužbe protiv rješenja ili zaključka u predmetima povodom zahtjeva za međunarodnu zaštitu i predmetima koji se odnose na prestanak važenja međunarodne zaštite.

Prijedlogom Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu definiše se mogućnost podnošenje tužbe protiv rješenja o stavljanju stranca pod nadzor, u roku od 24 sata od uručenja, odnosno dostave drugostepenog organa u upravnom postupku, odnosno proteka tog roka ako u njemu drugostepena odluka nije donesena. U sporovima iz ovog stava Sud BiH odlučuje po hitnom postupku, saslušava stranca i sudsku odluku donosi što prije, a najkasnije u roku od tri dana od dana podnošenja žalbe.

Zakon o kretanju i boravku stranaca i azilu ne predviđa mogućnost sudskog preispitivanja odluke organa uprave o stavljanju stranca pod nadzor, zbog čega donošenje takve odluke može dovesti do ozbiljne povrede ljudskih prava. Dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH, stvaraju se zakonske mogućnosti za sudsko preispitivanje ovakvih odluka organa uprave.