Vijesti

MINISTAR GRUBEŠA NA OTVARANJU DOPISNIŠTVA HRT-a u SARAJEVU

21.2.2018

Ministar pravde BiH Josip Grubeša učestvovao je na svečanosti otvaranja dopisništva Hrvatske radiotelevizije (HRT) u Sarajevu. Svečanom otvaranju prisustvovali su najviši predstavnici vlasti u BiH na svim nivoima te predstavnici kulturnih, naučnih, obrazovnih institucija i medija, a dopisništvo je otvorio glavni direktor HRT-a Kazimir Bačić.

„Kvalitetno izvještavanje o radu javnih i državnih institucija te svim bitnim društvenim pitanjima, kao i međunarodnim odnosima, posebno sa susjednim državama, važni su zadaci javnoga medijskog servisa. Zato HRT posljednje dvije godine ponovno aktivno širi mrežu svojih dopisništava. Kao što smo prije desetak dana u Mostaru i obećali, s velikim zadovoljstvom otvaramo dopisništvo Hrvatske radiotelevizije i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine”, izjavio je glavni direktor HRT-a Kazimir Bačić.

Istaknuo je da je Hrvatska radiotelevizija svjesna važnosti bosanskohercegovačke metropole, pa je i otvaranje dopisništva u Sarajevu konkretan oblik pomoći za Hrvate u BiH. „Cilj nam neće biti samo izvještavanje o događajima u Sarajevu i okolici. Hrvatska radiotelevizija, primjerice, sa interesovanjem prati život i rad Hrvata u srednjoj Bosni, posebno u Lašvanskoj dolini, gdje su se posljednjih godina nametnuli kao vodeći privrednici u Vitezu i drugim mjestima. Potaknut ćemo privrednu saradnju naših dviju država upravo prateći njihove uspjehe, radovat ćemo im se zajedno, a zahvaljujući nama za to će doznati i Hrvati iz cijeloga svijeta”, dodao je Kazimir Bačić.