Vijesti

Nove informativne brošure Ministarstva

11.6.2008

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine pripremilo je nove informativne brošure namijenjene građanima koji posredstvom Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine ali i drugih organa uprave, ostvaruju svoja prava i pravne interese. Cilj nam je da informisanjem građana o zakonskim pravima, olakšamo put do njihovog ostvarenja.

Riječ je o četiri informativne brošure iz oblasti uprave, međunarodne pravne pomoći i pravosuđa:
„Vodič za registraciju udruženja, fondacija, ureda stranih organizacija, udruženja višeg nivoa i pravnih lica koje osnivaju institucije Bosne i Hercegovine“,
„Kako ostvariti pravo na alimentaciju u inostranstvu“,
 „Kako postupiti u slučajevima nezakonitog odvođenja i/ili zadržavanja djeteta“ i
„Provođenje Pravila za konsultacije u izradi pravnih propisa“.

Izrada brošura je inicirana zbog prepoznatih potreba građana koji po različitim osnovama kontaktiraju Ministarstvo. Naime, dosadašnja praksa je pokazala da javnost  nema dovoljan uvid u to kome i na koji način se obratiti za rješavanje određenih pitanja niti koje su mogućnosti saradnje sa Ministarstvom. Sadržaji obrađeni u brošurama zasnovani su na ključnim pitanjima za koje građani, u kontaktu sa Ministarstvom, svakodnevno iskazuju najveće interesovanje.

Trenutno je u toku proces distribucije brošura prema svim ključnim institucijama, ustanovama i organizacijama u Bosni i Hercegovini.

Vjerujemo da će ponuđene informacije biti dostupne i korisne onima kojima su najpotrebnije, uz napomenu da će na web stranici biti objavljene sve eventualne izmjene propisa na kojima su brošure zasnovane.