Vijesti

Novi prijedlog za smještaj forenzičkih zatvorenika

12.6.2008

12.06.2008 - Vijeće ministara BiH prihvatilo je na današnjoj sjednici novi prijedlog Ministarstva pravde BiH za rješavanje pitanja smještaja zatvorenika kojima se mora pružiti psihijatrijska zaštita. Kako ni nakon višemjesečnog čekanja nije postignuta saglasnost entita o pitanju vlasništva i načinu funkcioniranja namjenskog objekta na Sokocu, Ministarstvo je predložilo nova rješenja za osposobljavanje ustanove za smještaj forenzičkih bolesnika.

Naime, uz Psihijatrijsku kliniku „Podromanija“ Sokolac postoji objekat namjenski izgrađen za forenzičke zatvorenike. Iako završen 1991. godine, objekat nikada nije stavljen u funkciju, vremenom je devastiran i praktično neupotrebljiv. Vlada Švicarske je odobrila donaciju za rekonstrukciju, ali je realizacija donacije zaustavljena zbog dijametralno suprostavljenih stavova entiteta. Vlada Federacije BiH se zalaže za uspostavljanje institucije na državnom nivou ili podjelu sredstava donacije, dok Vlada RS smatra da je objekat u vlasništvu entiteta i da država ne može osnivati institucije za liječenje.

Nakon što dogovor entiteta nije postignut, Ministarstvo pravde BiH je napravilo novi prijedlog za rješavanje ovog pitanja. Predloženo je da se namjenski objekat pripoji Psihijatrijskoj klinici na Sokocu, te da se sa ovom klinikom sklopi ugovor o načinu realizacije donacije Vlade Švicarske. Uslov je da entiteti sklope sporazum o identičnim uslovima smještaja forenzičkih zatvorenika iz cijele Bosne i Hercegovine, te da Vlada RS garantira završetak kompletne investicije.