Vijesti

Konkurs za izbor teksta himne Bosne i Hercegovine

13.6.2008

16.06.2008.-Javni konkurs za izbor teksta himne Bosne i Hercegovine biće objavljen tokom ove sedmice. Na konstituirajućoj sjednici Komisije za izbor teksta himne, koju čine poslanici, ugledni književnici i muzički autor, utvrđeni su uslovi i tekst javnog konkursa.

Pravo učešća na konkursu imaju državljani Bosne i Hercegovine, a tekst na jezicima u zvaničnoj upotrebi u Bosni i Hercegovini piše se na muziku himne autora Dušana Šestića. Radovi se dostavljaju pod šifrom a Komisija može sugerirati autorima određene izmjene i dopune teksta.

Na prvoj sjednici Komisije za izbor himne, za predsjednika Komisije izabran je dr. Hilmo Neimarlija, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a za zamjenike Martin Raguž, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Ranko Risojević, direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Zadatak Komisije za izbor teksta himne je da izabere najuspješnijeg kandidata i odabrani rad predloži za tekst himne Bosne i Hercegovine. Odabrani rad će biti nagrađen sa 30.000 KM.

Rok za dostavljanje prijava na konkurs 01.10.2008.

Pozivaju se svi zainteresirani građani da učestvuju u konkursu i daju svoj prijedlog teksta buduće reprezentativne pjesme Bosne i Hercegovine.