Vijesti

Usvojene izmjene zakona o krivičnom postupku i polaganju pravosudnog ispita

18.6.2008

18.06.2008 - Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH. Izmjenama Zakona, između ostalog se uvode se nove vrste istražnih radnji i uslovi za njihovu primjenu, kao što je mogućnost prikrivenog istražitelja da istražuje pod izmjenjenim identitetom.

Izmjenama se pooštravaju uslovi za određivanje pritvora, pritvor se stalno kontrolira, a protiv rješenja o ukidanju pritvora dozvoljena je žalba. Novine se odnose i na priznavanje krivice, te mogućnost podnošenja žalbe na drugostepenu presudu. Žalba protiv presude Vijeća apelacionog odjeljenja je dozvoljena ako je Vijeće izreklo kaznu dugotrajnog zatvora ili potvrdilo presudu prvostepenog Suda kojom je izrečena takva kazna ili ako je Vijeće preinačilo prvostepenu presudu kojom je optuženi oslobođen, a izreklo presudu kojom se optuženi proglašava krivim i ako je Vijeće povodom žalbe na oslobađajuću presudu, donijelo presudu kojom se optuženi proglašava krivim.

Dom naroda je usvojio i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o polaganju pravosudnog ispita u  BiH kojim se izjednačavaju prava na polaganje pravosudnog ispita, bez obzira u kojoj instituciji je stečeno radno iskustvo.