Vijesti

Objavljen konkurs za izbor teksta himne Bosne i Hercegovine

20.6.2008

20.06.2008. - Javni konkurs za izbor teksta himne Bosne i Hercegovine objavljen je danas, na web sajtu Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine. Pravo učešća na konkursu imaju državljani Bosne i Hercegovine, a tekst na jednom od jezika u zvaničnoj upotrebi u Bosni i Hercegovini piše se na muziku himne autora Dušana Šestića. Radovi se dostavljaju pod šifrom a Komisija može sugerirati autorima određene izmjene i dopune teksta.

Autor ili autori teksta koji bude odabran za tekst himne Bosne i Hercegovine, prenose autorska prava na Bosnu i Hercegovinu. Odabrani rad će biti nagrađen sa 30.000 KM.

Prispjele radove razmatra Komisija za izbor teksta himne koju čine poslanici, ugledni književnici i muzički autor.  Predsjednik Komisije je dr. Hilmo Neimarlija, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a zamjenici Martin Raguž, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Ranko Risojević, direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Zadatak Komisije za izbor teksta himne je da izabere najuspješnijeg kandidata i odabrani rad predloži za tekst himne Bosne i Hercegovine.

Konkurs je dostavljen službenim glasilima entiteta i Brčko distrikta, a početkom naredne sedmice biće objavljen i u sredstvima informiranja. Rok za dostavljanje prijava je 01.10.2008.

Pozivaju se svi zainteresirani građani da učestvuju u konkursu i daju svoj prijedlog teksta buduće reprezentativne pjesme Bosne i Hercegovine.