Vijesti

Vijeće ministara usvojilo Strategiju za reformu sektora pravde u Bosni i Hercegovini

24.6.2008

23.06.2008 - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Strategiju za reformu sektora pravde u Bosni i Hercegovini, dokument koji sadrži detaljan plan unapređenja cjelokupnog pravosudnog sistema u našoj zemlji. Ovo je prvi sveobuhvatan akcioni plan reformi, koji predviđa 69 usaglašenih mjera i aktivnosti za izgradnju kvalitetnijeg, odgovornijeg i efektivnijeg pravosudnog sektora u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Plan je sačinjen na osnovu analize postojećeg stanja u sektoru pravde, odnosno u oblastima čije je reformisanje u narednih pet godina prioritet za Bosnu i Hercegivinu: pravosuđe, izvršenje krivičnih sankcija, pristup pravdi, podrška ekonomskom razvoju, uspostava efikasnih organizacionih struktura te rad na harmonizaciji propisa sa Evropskom unijom. Strategijom se između ostalog, predviđaju mjere za smanjenje broja zaostalih sudskih predmeta, rješavanje problema prebukiranosti zatvorskih kapaciteta itd.

Osim Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, entiteta, kantona i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, u izradi Strategije sektora pravde učestvovali su i predstavnici profesionalnih udružanja sudija i tužilaca, advokatskih komora, udruženja medijatora i drugih nevladinih organizacija. Strategija je bila i u procesu javnih konsultacija, čime su u njenoj izradi, davanju mišljenja, komentara i sugestija, učestvovali svi građani i pravna lica u Bosni i Hercegovini.

Vlada Brčko distrikta već je usvojila Strategiju reforme sektora pravde, a nakon što isto učine i entitetske vlade, moći će početi konkretna realizacija planiranih strateških mjera.

Strategija za reformu sektora pravde u Bosni i Hercegovini za razdoblje od 2008. do 2012. g.