Vijesti

JAVNI POZIV NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA ZA SVEČANO POTPISIVANJE SPORAZUMA O SARADNJI VM BIH I NEVLADINIH ORGANIZACIJA U BIH

16.11.2017

23.11.2017. - VAŽNO OBAVJEŠTENJE:  Zbog velikog broja pristiglih prijava kapacitet Plave sale Parlamentarne skupštine BiH je već popunjen te se više nije moguće prijaviti za svečano potpisivanje Sporazuma o saradnji Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini.

Nevladine organizacije koje zbog ograničenog kapaciteta Plave sale Parlamentarne skupštine BiH ne mogu prisustvovati svečanom potpisivanju Sporazuma, kao i nevladine organizacije koje naknadno iskažu interes za pristupanje Sporazumu,  moći će to učiniti u skladu sa procedurom koja će biti blagovremeno objavljenja putem web stranice Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine. 


16.112017. - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na svojoj 116. sjednici održanoj 26.09.2017. godine usvojilo Sporazum o saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini (u daljem tekstu: Sporazum). Zaključkom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine sa navedene sjednice, Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine je zaduženo za organizovanje svečanog potpisivanja Sporazuma.

Usvajanjem Sporazuma nastavljaju se aktivnosti na stvaranju pozitivnog okruženja za razvoj civilnog društva u Bosni i Hercegovini i unapređenja institucionalnih mehanizama saradnje. Ovim Sporazumom se nastoji kreirati nužni politički okvir za jačanje učesničke demokratije u Bosni i Hercegovini, koji korespondira sa zahtjevima Evropske unije i potrebama Bosne i Hercegovine za transparentno kreiranje i provođenje javnih politika u nadležnosti Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Usvajanju Sporazuma prethodile su četiri javne rasprave sa nevladinim organizacijama u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci i Bijeljini organzovane uz podršku Centra za promociju civilnog društva, online konsultacije sa zainteresovanom javnošću putem web stranice www.ekonsultacije.gov.ba, kao i konsultacije sa institucijama Bosne i Hercegovine, a sve u cilju kreiranja kvalitetnog dokumenta koji će utemeljiti saradnju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini.

Prema gore navedenom, pozivamo vas na svečano potpisivanje Sporazuma koje će se održati 30.11.2017. godine u Plavoj sali Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sa početkom u 15 sati.

Molimo da svoje prijave dostavite najkasnije do 27.11.2017. godine do 16 sati na email: jelena.skokic@mpr.gov.ba

 

Prilikom prijave obavezno dostaviti:

 

1.      Naziv organizacije

2.      Adresa i grad organizacije

3.      Ime i prezime osobe ovlaštene za potpisivanje Sporazuma.

 

Napomena: ovlašteni predstavnici organizacija koji će potpisati Sporazum su obavezni ponijeti pečat organizacije u svrhu ovjeravanja potpisa na Sporazum.

Obzirom da je broj mjesta ograničen kapacitetom Plave sale Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, molimo da organizacije imenuju po jednog predstavnika, kako bi što veći broj organizacija, koje iskažu interes, sudjelovalo potpisivanju. Nakon prijave, bit će dostavljen dnevni red i protokol događaja.

 

Tekst Sporazuma možete preuzeti na linku: Sporazum VM BiH i nevladinih organizacija