Vijesti

Veliko interesovanje građana za tekst himne Bosne i Hercegovine

5.9.2008

05.09.2008. - Od juna ove godine, kada je otvoren Javni konkurs za tekst himne, na adresu Ministarstva pravde BiH stiglo je oko 80 prijedloga za budući tekst himne Bosne i Hercegovine. Prijedlozi stižu iz cijele Bosne i Hercegovine ali i iz drugih zemalja: Njemačke, Norveške, Australije itd.

Predloženi tekstovi dostavljaju se pod šifrom, a u posebno zapečaćenim kovertama se nalaze podaci o autoru. Nakon isteka konkursnog roka, u oktobru, sve ponude će biti otvorene pred Komisijom za izbor teksta himne Bosne i Hercegovine, a o njima će odlučivati članovi Komisije: parlamentarci, književnici i ugledni muzički autori.

Zadatak Komisije za izbor teksta himne je da izabere najuspješnijeg kandidata i odabrani rad predloži za tekst himne Bosne i Hercegovine. O odabranom prijedlogu odlučivaće Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Nagrada za najuspješnijeg autora, iznosi 30.000 KM.

Podsjećamo, tekst himne piše se na muziku Dušana Šestića a autorsko pravo na tekst himne Bosne i Hercegovine zadržava Bosna i Hercegovina. Ministarstvo pravde BiH još jednom poziva sve građane da učestvuju u javnom konkursu i dostave prijedloge teksta himne Bosne i Hercegovine, najdalje do 1.10.2008. godine.