Vijesti

SPORAZUM O SARADNJI VM BIH I NVO-a

2.10.2017

Vijeće ministara BiH usvojilo je Sporazum o saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini kojim se praktično potvrđuje posvećenost izgradnji prosperitetnog, pravičnog, otvorenog, pluralnog i demokratskog društva u Bosni i Hercegovini.

Na ovaj način nastavljaju se aktivnosti na stvaranju poticajnog okruženja za razvitak civilnog društva u Bosni i Hercegovini i unapređenja institucionalnih mehanizama saradnje. Ovim Sporazumom se nastoji kreirati nužni politički okvir za jačanje sudioničke demokracije u Bosni i Hercegovini, koji korespondira sa zahtjevima Evropske unije i potrebama Bosne i Hercegovine za transparentno kreiranje i provedbu javnih politika u nadležnosti Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine će u narednom periodu provesti aktivnosti za potpisivanje Sporazuma sa nevladinim organizacijama, o čemu će javnost i nevladine organizacije biti blagovremeno obaviještene, a nakon čega će Sporazum biti objavljen na web stranici Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine.

Usvajanju Sporazuma prethodile su konzultacije sa institucijama Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, četiri javne rasprave sa nevladinim organizacijama, kao i online konsultacije sa zainteresiranom javnošću putem web stranice www.ekonsultacije.gov.ba, a sve u cilju kreiranje kvalitetnoga dokumenta koji će utemeljiti saradnju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i nevladinih organizacija.

Detaljan Izvještaj o provedenim javnim konsultacijama i raspravama objavljen je na www.ekonsultacije.gov.ba