Vijesti

Pripremljen Nacrt izmjena i dopuna Zakona Bosne i Hercegovine o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera

26.9.2008

26.09.2008.-Ministarstvo pravde BiH pripremilo je radnu verziju izmjena i dopuna Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, usklađenu sa Evropskim zatvorskim pravilima, odnosno promjenama u evropskoj kaznenoj politici, praksi kažnjavanja i upravljanja zatvorima. Predloženim dopunama između ostalog se predviđa pooštravanje uslova za davanje pogodnosti pri izdržavanju kaznene sankcije i uvodi metoda „procjena rizika“ zatvorenika.

Predlažu se i jasni kriteriji za procjenjivanje i ocjenjivanja rizika od bjekstva prilikom korištenja pogodnosti, ali i kriteriji kojima će se rukovoditi uprave zavoda pri određivanju mjere nadzora za lica koja nisu pod obaveznim nadzorom.

Izmijenjene su i odredbe o vremenu provedenom na izdržavanju kazne, kao uslova za dobijanje pogodnosti van zavoda. Tako osobe osuđene za najteža krivična djela, pravo pogodnosti mogu steći tek nakon izdržane tri petine kazne.

Predloženim izmjenama u Bosni i Hercegovini se prvi put se predviđa osnivanje Nezavisne komisije za praćenje poštivanja ljudskih prava, kontrolu postupanja prema zatvorenicima i kontrolu uslova boravka u zatvorskim ustanovama.

Rad Nezavisne komisije također će omogućiti da se na brži i efikasniji način osiguraju neophodna finansijska sredstva za sanaciju, adaptaciju, dogradnju ili izgradnju novih objekata.U slučajevima eventualnih nemira, pobuna ili štrajkova u zatvorima, nadzor Nezavisne komisije će doprinijeti objektivnijem informiranju javnosti i nadležnih organa o takvim pojavama, što će onemogućiti neosnovane pritiske zatvorske populacije u traženju prava suprotno zakonskim propisima ili posrednim političkim miješanjem u rad zatvorskog sistema.

 Klikom na dole navedeni link, možete ostvariti uvid u kompletan sadržaj Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona Bosne i Hercegovine o izvršenju krivičnih sankcija ali  i učestvovati u izradi  njegove konačne verzije.