Vijesti

Zatvor u Istočnom Sarajevu projekt od velikog značaja za BiH

12.6.2017


U Vojkovićima, u Istočnom Sarajevu danas je održana press konferencija na kojoj su ministar pravde BiH Josip Grubeša i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec govorili o aktivnostima na izgradnji i opremanju prvog državnog zatvora u Bosni i Hercegovini.

Ministar Grubeša je upoznao novinare s vrijednošću i značajem samog projekta podsjetivši kako zatvor površine 24.000 m2 ima deset objekata, od čega se četiri objekta odnose na smještajne kapacitete, ostalih šest objekata odnosi na pomoćne objekte, dok je jedan od njih i bolnica.

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec istaknuo je kako je riječ o projektu nemjerljivog značaja za BiH, a prije svega za Sud BiH.  
 
"Radi se o modernom, skupom objektu koji će ispunjavati uslove za dostojno izdržavanje kazne. Stoga, ovaj projekt predstavlja cjelovito riješenje za pritvorenike i zatvorenike Suda BiH", rekao je predsjednik Suda. 


“Ministarstvo pravde BiH ima strateški plan stavljanja zatvora u funkciju koji prethodno obuhvaća obuku postojećeg osoblja u pritvoru, ali jednaku i kontinuiranu obuku budućeg zatvorskog osoblja. Naime, ministarstvo pravde ima 31 pritvorskog policajca. Sada se obučavaju za zatvorske policajce. I oni moraju poznavati svaki kutak ovog zatvora”, rekao je Grubeša te dodao kako najveća podrška u ovom projektu dolazi od kolega iz Hrvatske i Srbije.