Vijesti

Otvoreni prijedlozi teksta himne Bosne i Hercegovine

7.10.2008

07.10.2008. - Komisija za izbor teksta himne Bosne i Hercegovine otvorila je danas koverte sa prispjelim prijedlozima teksta himne. Od juna ove godine, kada je konkursna procedura otvorena, na adresu Ministarstva pravde BiH stiglo je ukupno 339 prijedloga budućeg teksta državne himne.

Prijedloge, dostavljene pod šiframa, otvorili su predstavnici Komisije za izbor teksta himne: predsjednik Hilmo Neimarlija, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zamjenici Martin Raguž, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Ranko Risojević, direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, te sekretar Komisije Jusuf Halilagić, sekretar Ministarstva pravde BiH. Imena autora ostat će zaštićena do kraja procesa odabira.

Članovi Komisije, poslanici, ugledni književnici i muzički autori, u narednom će periodu izabrati deset najboljih prijedloga, koji će ući u drugi krug ocjenjivanja. Najbolje ocijenjeni rad bit će predložen Vijeću ministara BiH na usvajanje, a autor odabranog teksta nagrađen s 30.000 KM.