Vijesti

Unaprjeđenje efikasnosti pravosuđa

27.4.2017


Ministar pravde BiH Josip Grubeša sastao se sa sudijom Apelacionog suda iz Norveške
Nils Asbjorn Engstadom, koji je ujedno i predsjednik Konsultativnog vijeća evropskih sudija i zvaničnikom Norveške sudske administracije, Audun  Hognes Bergom. Sastanak je organizovan u cilju provođenja aktivnosti pripreme izvještaja u vezi sa postupkom imenovanja sudija i tužilaca u BiH.

Ministar pravde BiH upoznao je prisutne sa aktivnosti na usaglašavanju Zakona o sudovima BiH i koracima koji su preduzeti na uspostavi Višeg suda BiH, kao drugostepene sudske instance. Naglašena je važnost izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u čija je svrha uspostava nezavisnog, funkcionalnog, nepristrasnog i stručnog pravosudnog sistema. Govoreći o izazovima sa kojima se pravosuđe BiH trenutno susreće ministar je podcrtao važnost osiguravanja uslova za izbor najsposobnih članova VSTV-a: „Kvalitetno Visoko sudsko i tužilačko vijeće,  jedino može uspostaviti ravnotežu između drugih nivoa vlasti, ali i odgovornost za pravosudni sistem BiH. Kroz izmjene zakona o VSTV-u moramo osigurati evropske standarde u izboru sudija i tužilaca i ojačati kontrolu njihovog rada. Pored nezavisnosti pravosuđa, zakon treba da osigura pravnu sigurnost i jednakost građana pred zakonom“.

Učesnici sastanka su se usaglasili da „nezavisan sudija i tužilac može biti  samo onaj koji je izabran od nezavisnog tijela, koje je bez bilo kakvih predrasuda steklo utisak o njegovim stručnim i moralnim kvalitetima, koje ga čine podobnim za obavljanje funkcije“, a informacije dobijene od Ministarstva pravde BiH ocijenjene su veoma značajnim.

Posjeta je organizovana u okviru saradnje Norveške sudske administracije, Sudskog vijeća Holandije i Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH u implementacije Projekta za unaprjeđenje efikasnosti pravosuđa.