Vijesti

Pomoć građanima koji ne mogu platiti advokata

17.10.2008

17.10.2008. - Ministarstvo pravde BiH pripremilo je Prijedlog Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, po kojem će lica slabijeg imovinskog stanja imati pravo na pomoć države, entiteta i drugih nadležnih organa, u sudskim i drugim sporovima. Veliki broj ljudi u Bosni i Hercegovini, zbog siromaštva, do sada nije imao pristup sudovima. Zakonom se daju jednaka prava svim građanima naše zemlje, bilo da je riječ o građanskim ili krivičnim postupcima, pod uvjetima propisanim Zakonom.

Pravo na besplatnu pomoć, prema ovom Zakonu, imat će građani BiH koji spadaju u kategorije ugroženih lica, i to: primaoci socijalne pomoći, nezaposleni bez drugih redovnih prihoda, lica lošeg imovinskog stanja, djeca bez roditeljskog staranja, lica kojima je prethodno u kratkom vremenskom periodu utvrđeno pravo na dodjelu pravne pomoći. Pravo na ovu vrstu pomoći imat će i fizička lica koja se u Bosni i Hercegovini nalaze pod međunarodnom zaštitom, u skladu s međunarodnim standardima, a naročito tražioci azila, izbjeglice, žrtve trgovine ljudima, te lica pod privremenim prihvatom.  

Besplatna pravna pomoć se ostvaruje kao pravo na: opće informacije o pravima i obavezama, pravni savjet i pomoć u popunjavanju obrazaca i svih vrsta pismena, predstavljanje pred organima uprave i institucijama, predstavljanje na sudu, sačinjavanje apelacija, pravo u postupcima mirnog rješavanja spora (medijacija).   

Besplatnu pravnu pomoć dužni su pružiti svi nivoi vlasti, u zavisnosti od vrste spora. Za provođenje Zakona u građanskim procesima, iz Budžeta institucija Bosne i Hercegovine, osigurat će se, u prvoj godini, 626.210,00 KM.

Radni tekst Prijedloga Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći trenutno je u procesu javnih konsultacija. Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine poziva sve građane da daju svoje komentare i prijedloge i time doprinesu donošenju kvalitetnijih zakonskih rješenja.

Uvid u sadržaj Zakona i učešće u njegovoj izradi možete ostvariti pritiskom na link Javne konsultacije.