Vijesti

Obuka o međunarodnoj pravnoj pomoći i saradnji

23.10.2008

23.10.2008 - Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine, USAID JSDP, i Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, organizatori su dvodnevne obuke iz oblasti međunarodne pravne pomoći i saradnje u krivičnim stvarima, koja će se danas i sutra održati u Sarajevu. Predavač na ovom značajnom savjetovanju je gđa Joana Gomes Ferreira, tužiteljica i potpredsjednica Komiteta eksperata Vijeća Evrope za primjenu Evropske konvencije o međusobnom pružanju pravne pomoći u krivičnim stvarima.

Cilj obuke, na kojoj učestvuju i predstavnici sudova i tužilaštava u Bosni i Hercegovini, te Centra za edukaciju sudaca i tužilaca, jeste upoznavanje sa evropskim standardima u oblasti međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima. Diskusija će se posebno bazirati na konvencije Vijeća Evrope kao što su: Evropska konvencija o ekstradiciji, Evropska konvencija o prijenosu postupaka u krivičnim stvarima, Evropska konvencija o međunarodnom pružanju pravne pomoći u krivičnim stvarima i Evropska konvencija o transferu.

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine, kao Centralni organ veze u postupcima pružanja međunarodne pravne pomoći, ovakve vrste edukacije smatra izuzetno važnim za ostvarivanje zajedničkih ciljeva pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine i drugih evropskih zemlja.