Vijesti

Forum ministara pravde i sigurnosti

6.11.2008

06.11.2008. - Predstavnici Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, na čelu s ministrom Barišom Čolakom, učestvovat će na šestom ministarskom Forumu „Pravosuđe i unutrašnji poslovi-EU i Zapadni Balkan“, koji će se 6. i 7. novembra, održati u Zagrebu.

Riječ je o sastanku ministara pravde i unutrašnjih poslova zemalja jugoistočne Evrope, Predsjedništva Evropske unije, Evropske komisije kao i raznih agencija EU (EUROPOL, FRONTEX).

Na forumu će biti razmatrana pitanja granice, migracija, viza, sigurnosti i prekograničnog kriminala, jačanja borbe protiv korupcije, finansijskih istraga i konfiskacije imovine stečene krivičnim djelima. U svom obraćanju, ministar pravde Bosne i Hercegovine, posebno će istaći važnost sistemskog rješavanja problema nezakonitog stjecanja imovinske koristi na štetu države i potrebu paralelnog jačanja i saradnje organa zaduženih za otkrivanje krivičnih djela i organa zaduženih za gonjenje počinilaca tih djela.

Šesti ministarski forum održava se u organizaciji Republike Hrvatske, kao zemlje domaćina, i Republike Francuske, kao zemlje koja trenutno predsjedava Evropskom unijom. U svojstvu predstavnika zemlje predsjedavajuće EU na forumu će učestvovati ministrica unutrašnjih poslova Michèle Alliot-Marie, ministar imigracija Brice Hortefeux i ministrica pravosuđa Rachide Dati. 

Forumu će, između ostalih, prisustvovati i potpredsjednik Evropske komisije i Povjerenik za pravosuđe, slobodu i sigurnost Jacques Barrot.