Vijesti

Zamjenik ministra Nezir Pivić na međunarodnoj naučnoj konferenciji na Vlašiću

6.3.2017


Zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić učestvovao je na Međunarodnoj naučnoj konferenciji «Sistem pravnih lijekova u savremenom krivičnom procesnom pravu», koja je od 02. do 04. marta 2017. održana na Vlašiću.

Na konferenciji su predstavljeni zaključci do kojih je došao međunarodni istražni tim koji je analizirao zakonodavstvo Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Istraživački tim je kroz detaljnu analizu trenutnog stanja u pravosuđu došao do važnog zaključka da je sa aspekta struke neophodno donijeti jedinstven Zakon o krivičnoprocesnom postupku. „Nedopustivo je da građani BiH imaju različita prava u tako osjetljivom postupku ovisno o tome gdje žive. Mi smo svjesni da je u trenutnoj političkoj situaciji mala vjerovatnoća da se isti donese, ali je važno zabilježiti da je sa aspekta struke takav zakon nužno potreban“, istakao je zamjenik ministra pravde.

Zaključci istražnog tima vezana za zakonodavstvo Bosne i Hercegovine između ostalog govore o tome da je „u Ustav BiH potrebno unijeti pojedinačnu i izričitu odredbu o pravu na djelotvoran pravni lijek, koje je već detaljno propisano u krivičnim procesnim zakonima koji se primjenjuju u Bosni i Hercegovini. S obzirom na sve veće razlike u krivičnom procesnom zakonodavstvu u regulisanju pravnih lijekova, čime se dovodi u pitanje i jednaka krivičnopravna zaštita svih državljana Bosne i Hercegovine, potrebno je ponovno pokrenuti pitanje donošenja jedinstvenog Zakona o krivičnom postupu koji bi se primjenjivao na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Nije realno da u maloj državi kao što je Bosna i Hercegovina postoje četiri krivičnoprocesna sistema koji se sve više međusobno razlikuju, niti da postoje tolike razlike i kada su pitanju pravni lijekovi”.

Međunarodni istražni tim, osim zamjenika ministra pravde Nezira Pivića,  činili su vodeći stručnjaci iz oblasti krivičnog prava: prof. Enes Bikić, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, prof. Tadija Bubalović (Sveučilište Rijeka), akademik Miodrag N. Simović (Univerzitet u Banjoj Luci i Ustavni sud BiH) i prof. Stanko Bejatović (Univerzitet u Kragujevcu).