Vijesti

Konferencija o upravno-pravnom okviru zemalja Zapadnog Balkana: Do boljeg zakonodavstva kroz jačanje regionalne saradnje

23.2.2017


Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine i Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) organizovali su dvodnevnu konferenciju o novim zakonima o opštem upravnom postupku u regionu Zapadnog Balkana. Riječ je o zakonima koji su ključni za reformu javne uprave i samim tim za poboljšanje usluga koje javna uprava pruža građanima i privredi.

Naime, sve zemlje u regionu Zapadnog Balkana, izuzev Bosne i Hercegovine, donijele su u posljednje dvije godine nove zakone o opštem upravnom postupku. „Vjerovatno ništa značajnije ne utiče na stvaranje imidža državne uprave u očima građanina od učinkovitosti uprave kao sistema. Kroz upravne postupke građani ostvaruju svoja prava od rođenja pa do smrti, te ukoliko ista ostvaruju učinkovito, tada je i svijest o državnoj upravi bolja. Imajući u vidu da je cilj svih vlada poboljšanje uslova života građana i poslovnog okruženja, u tom smislu jedan od prioriteta jeste i reforma upravnih postupaka u cilju njihovog pojednostavljenja i ubrzavanja“, istakao je  je Josip Grubeša, ministar pravde Bosne i Hercegovine i član Upravnog odbora ReSPA na ministarskom nivou.

Učesnici konferencije su bili stručnjaci za upravno pravo iz Bosne i Hercegovine, regiona Zapadnog Balkana i zemalja Evropske unije, a na skupu je bilo riječi o osnovnim principima upravnog prava u EU, iskustvima Makedonije, Crne Gore i Srbije u pripremama za primjenu nove regulative o opštem upravnom postupku, novim institutima u oblasti opšteg upravnog postupka, kao i o analizi stanja u oblasti upravnog prava u Bosni i Hercegovini.

Određeni instituti uvedeni u nove zakone o opštem upravnom postupku država regiona (kao što su npr. garantni akt i upravni ugovor) zapravo su novi za sve, i ova konferencija je zato bila prilika za detaljnije razmatranje ovih oblasti, predstavljanje rezultata, ali i raspravljanje problema do kojih je došlo u praksi.

Među preporukama sa konferencije je i ideja da se pripremi analiza koja će olakšati donošenje političkih odluka vezanih za oblast opšteg upravnog postupka i izvodljivih opcija na nivou Bosne i Hercegovine i njenih entiteta. Takođe, u planu je izrada zbirke slučajeva iz prakse  Evropskog suda za ljudska prava vezane za upravno-pravnu materiju iz regiona Zapadnog Balkana. Pored mehanizma za hitne ekspertske intervencije u odgovoru na specifične probleme na terenu u članicama ReSPA, predstavljen je i spomenuti 'Regionalni mehanizam za uzajamno stručno usavršavanje' koji je ova organizacija nedavno stavila na raspolaganje svojim članicama.