Vijesti

Dogovoreni konkretni koraci za smještaj forenzičkih zatvorenika

20.11.2008

20.11.2008. - Na inicijativu Ministarstva pravde BiH, na Sokocu je održan sastanak na kome su dogovorene konkretne aktivnosti na uspostavi Psihijatrijskog odjela za forenziku uz Psihijatrijsku kliniku na Sokocu.  Psihijatrijska klinika za forenziku će biti ustanove za smještaj zatvorenika kojima je potrebna psihijatrijska zaštita.

Predstavnici Ministarstva pravde BiH, ministarstava pravde i zdravlja Republike Srpske, Ministarstva pravde Federacije BiH, Opštine Sokolac te Psihijatrijske klinike „Podromanija Sokolac“, usaglasili su ključne aktivnosti na rješavanju pitanja u vezi vlasništva i načina funkcionisanja namjenskog objekta na Sokocu.

U skladu sa ranijim zaključkom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, te dostavljenim stavovima entiteta, Opštine Sokolac i Psihijatrijske klinike, dogovoreno je da će Ministarstvo pravde BiH uraditi prijedlog sporazuma entiteta o jednakim uslovima smještaja svih forenzičkih zatvorenika iz  cijele Bosne i Hercegovine u buduću specijalizovanu ustanovu, čiji osnivač je Vlade Republike Srpske. 

Ministarstvo zdravlja Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom pravde FBiH, te Ministarstvom pravde BiH, analiziraće odluku o uspostavi jedinice za implementaciju projekta i sačiniti radnu verziju nove odluke kako bi se efikasno realizovala data donacija.

Izvedebeni projekat rekonstrukcije namjenski izgrađenog objekta na Sokocu dostaviće se Ministarstvu zdravlja RS na uvid i konsultacije o predloženim rješenjima. Nakon što bude usaglašen sporazum o jednakim uslovima smještaja forenzičkih zatvorenika, i načinu implementacije projekta, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvo pravde RS dostaviće garancije Vlade RS o završetku i stavljanju u funkciju namjenski izgrađenog objekta za forenzičku psihijatriju.
Opština Sokolac će završiti započete aktivnosti na prenosu vlasništva nad namjenski izgrađenim objektom uz Psihijatrijsku kliniku Sokolac na Vladu Republike Srpske

 

Također će se nastaviti i aktivnosti na pripremi međunarodnog tendera za izvođenje radova rekonstrukcije te raspisati tender. Dogovorenim aktivnostima stvoriće se uslovi za  realizaciju donacije Švajcarske Konfederacije za rekonstrukciju i uspostavu Psihijatrijskog odjela za forenziku.