Vijesti

Održana javna rasprava o saradnji između Vijeća ministara BiH i nevladinih organizacija

15.2.2017


Prva u nizu prezentacija i javna rasprava o prednacrtu Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara BiH i nevladinih organizacija u BiH održana je danas.

Cilj prezentacije i javne rasprave o prednacrtu sporazuma je da se utvrde jasni principi i prioriteti u saradnji vlasti i nevladinih organizacija u procesu evropskih integracija, koji bi rezultirali većim učešćem građana i nevladinih organizacija u procesima aktivnog kreiranja i primjene javnih politika.

Organizatori događaja su Ministarstvo pravde BiH, Centar za promociju civilnog društva i predstavnici projekta “Jačanje kapaciteta vladinih institucija za učešće u političkom dijalogu sa civilnim društvom” koji finansira Evropska unija.

Skup je otvorio ministar pravde BiH Josip Grubeša koji je izjavio kako je ovo ministarstvo u proteklom periodu uložilo znatne napore kako bi unaprijedilo sistem transparentnosti, saradnje i otvorenosti prema građanima i organizacijama civilnog društva.
“Kruna tih napora je aplikacija e-konsultacije putem koje građani aktivno i direktno učestvuju u izradi zakona na državnom nivou. Cilj nam je što je više moguće uključiti nevladin sektor i građane u kreiranje zakona, jer se zakoni ne donose zbog političara, već zbog građana”, dodao je ministar Grubeša.

Prezentacije i javne rasprave o prednacrtu Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara BiH i nevladinih organizacija u BiH će se u narednom periodu također održati u Mostaru, Livnu, Banjaluci i Bijeljini.