Vijesti

Odabrana dva prijedloga za tekst himne

1.12.2008

01.12.2008.-Dva teksta, od ukupno 339 predloženih za budući tekst himne Bosne i Hercegovine, dobila su najveće ocjene Komisije za izbor teksta himne BiH. Jedan od tih prijedloga do kraja godine će biti upućen Vijeću ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje i potvrđivanje i time postati zvaničan tekst himne Bosne i Hercegovine.

Kako bi izbor bio što kvalitetniji, za oba teksta će uskoro biti napravljene i kompozicije.

Predloženi tekstovi su zaštićeni šiframa i imena autora će ostati nepoznata do konačnog potvrđivanja odabranog prijedloga. Nagrada za najuspješnijeg autora, iznosi 30.000 KM, a autorsko pravo na tekst himne Bosne i Hercegovine zadržava Bosna i Hercegovina. Podsjećamo, tekst himne je pisan na muziku Dušana Šestića „Intermezzo“.

Konkurs za izbor teksta himne trajao je od juna od oktobra ove godine a pravo učešća su imali isključivo državljani Bosne i Hercegovine. Prijedlozi su stigli iz cijele Bosne i Hercegovine ali i iz drugih zemalja: Njemačke, Norveške, Australije itd. Jedan od osnovnih kriterija ocjenjivanja Komisije za izbor teksta himne, koju čine poslanici, ugledni književnici i muzički autori, bio je da se sa izabranim stihovima mogu identifikovati svi građani Bosne i Hercegovine.