Vijesti

Nove smjernice u deradikalizaciji osoba osuđenih za terorizam

31.1.2017


Pomoćnik ministra pravde BiH Mustafa Bisić,  i pomoćnici ministara pravde Federacije BiH i Republike Srpske Hidajet Trako i Pero Dunjić, sastali su se sa predstavnicom Vlade SAD-a, Biro za borbu protiv terorizma, Shawna-om Wilson. Na sastanku su razmotrena važna pitanja deradikalizacije i resocijalizacije lica osuđenih za terorizam te protivzakonitog  pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Pomoćnik ministra Mustafa Bisić predstavio je prijedlog projekta Ministarstva pravde BiH čiji je cilj deradikalizacija i ponovno uspješno uključivanje počinilaca krivičnih djela terorizma u društvenu zajednicu. Predstavnica Vlade SAD-a  je ocijenila značajnim napore na  unaprjeđenju  upravljanja zatvorskim sistemima u BiH. Vlada SAD-a će u narednom periodu razmotriti da li postoji mogućnost da zajedno sa domaćim stručnjacima iz oblasti zatvorskog sistema pripremi  program postupanja i tretmana prema visokorizičnim osobama u zatvorima u Bosni i Hercegovini.

Učesnici sastanka su se usaglasili da je za sistem izvršenja krivičnih sankcija BiH veoma značajno da se sagledaju nove smjernice postupanja i programi tretmana visokorizičnih počinilaca najtežih krivičnih djela, kako bi u budućnosti u svoje programe klasifikacije, reklasifikacije i resocijalizacije nadležne službe zatvorskog sistema BiH mogle ugraditi nove penološke metode, u skladu sa najnovijim međunarodnim standardima. Zaključeno je da će  provođenje ovog važnog projekta značajno doprinijeti stabilnosti, daljem napretku i demokratizaciji Bosne i Hercegovine.