Vijesti

Posjeta predstavnika UNICEF-a u BiH

24.1.2017


Ministar pravde BiH Josip Grubeša primio je danas delegaciju UNICEF-a u BiH koju su predvodili predstavnici UNICEF-a u BiH
Geeta Narayan i Antonia Luedeke, voditeljica programa za dječju zaštitu.

Ministar Grubeša je ovom prilikom upoznao predstavnike UNICEF-a o načinu zaštite dječjih prava u Bosni i Hercegovini, u skladu sa nadležnostima različitih nivoa vlasti te zajedničkim strateškim programima. „Proces pristupanja BiH Evropskoj uniji je prilika da se razmotre postojeća zakonska rješenja koja tretiraju prava djece, da se uklone postojeći nedostaci i ugrade najbolja postojeća rješenja, u propisima na svim nivoima“,  istakao je ministar pravde BiH.

Predstavnici UNICEF-a BiH istakli su potrebu sveobuhvatnijeg tretiranja prava djece u sudskim procesima i stvaranja uslova za značajnije preventivne aktivnosti koje bi spriječile i umanjile pojavu maloljetničkog prijestupništva. Najavljena je značajnija pomoć ove organizacije u svim reformama koje uključuju poboljšanje prava djeteta.

Ministar pravde BiH pozvao je predstavnike UNICEF-a da i ubuduće dostavljaju ministarstvu svoje nalaze i sugestije za dodatno poboljšanje postojeće legislative i ugrađivanje novih rješenja u zajedničke projekte i strategije svih nivoa vlasti.