Vijesti

Jačanje lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini

10.12.2008

11.12.2008. - Ministarstvo pravde BiH je domaćin ceremonije potpisivanja entitetskih memoranduma o saradnji na UNDP projektu uspostave sistema za obuku zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave. Imajući u vidu značaj lokalne samouprave, kao nivoa vlasti koji je najbliži građanima, projekat je usmjeren na  obuku i razvoj  sposobnog i profesionalnog kadra lokalne uprave. Potpisivanjem entitetskih memoranduma o saradnji stvaraju se institucionalni temelji za zajednički i standardizirani sistem obuke općinskih službenika, usklađen sa stvarnim potrebama općina.

Memorandume će potpisati predstavnici partnerskih agencija iz oba entiteta, i to Federalnog ministarstva pravde, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, entitetskih agencija za državnu službu/upravu, te saveza jedinica lokalne samouprave.

Tokom ceremonije će također biti prezentiran i izvještaj o saznanjima prikupljenim kroz razgovore sa općinskim i gradskim čelnicima. Izvještaj sadrži niz zanimljivih informacija, mišljenja, stavova i iskustava načelnika po pitanju obuke i stručnog usavršavanja zaposlenih. Izvještaj predstavlja korisan orijentir pri planiranju budućih aktivnosti općina, usmjerenih ka izgradnji kapaciteta na lokalnom nivou.

Na ceremoniju, koja će se održati u petak 12.12.2008 u 12 sati, pozvani su visoki zvaničnici sa svih nivoa vlasti, te predstavnici međunarodne zajednice i medija.