Vijesti

Održan seminar o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma

13.1.2017


Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine u saradnji sa Centrom za promociju civilnog društva organizovao je seminar pod nazivom „Mjere za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti u nevladinom sektoru“ koji se održao 12.01.2017. godine u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Na seminaru je učestvovalo 35 predstavnika organizacija civilnog društva koji su imali priliku upoznati se sa preporukama međunarodnog tijela za financijsko djelovanje (FATF) za Bosnu i Hercegovinu kada je u pitanju neprofitni sektor.

U samom uvodu seminara Nedžad Salman, pomoćnik ministra pravde je naglasio da je ovaj seminar od izuzetnog značaja, jer se nastavljaju aktivnosti izvršenja preporuke broj 8. FATF-a koja se odnosi na neprofitni sektor, a koja je sastavni Akcionog plana za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca, s ciljem usklađivanja sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma sa standardima i preporukama Radne grupa za finansijske mjere protiv pranja novca.

U prvom dijelu seminara učesnici su imali priliku upoznati se sa generalnim preporukama FATF-a i specijalnim preporukama za Bosnu i Hercegovinu o kojima su govorili Borislav Čvoro, šef Odsjeka za istrage u Financijskom obavještajnom odijeljenu Državne agencije za istrage i zaštitu i Grenko Arapović, šef Odsjeka za edukaciju u krivičnim stvarima Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine.

Drugi dio seminara odnosio se prezentaciju najboljih praksi u borbi protiv zloupotrebe nevladinih organizacija i rizika od zloupotrebe nevladinih organizacija u svrhu finansiranja terorizma.

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine će, u saradnji sa Centrom za promociju civilnog društva, i u narednom periodu organizovati seminare na ovu temu koji će biti održani i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine.