Vijesti

Utvrđen Prijedlog zakona o advokaturi Bosne i Hercegovine

24.12.2008

23.12. 2008.-Vijeće ministara BiH utvrdilo je, većinom glasova, Prijedlog zakona o advokaturi Bosne i Hercegovine. Ovim zakonom uređuje se organizacija i položaj Advokatske komore BiH, odnosno advokature kao nezavisne i samostalne djelatnosti članova asocijacije koji osiguravaju pružanje stručne pravne pomoći domaćim i stranim fizičkim i pravnim licima. Pomoć je zasnovana na ostvarivanju i zaštiti prava, obaveza i pravnih interesa građana, u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, međunarodnim pravom, Statutom i Kodeksom advokatske etike Bosne i Hercegovine , kao i drugim propisima i ostalim općim aktima.

Prijedlogom zakona o advokaturi Bosne i Hercegovine,  advokati čiji se uredi, odnosno advokatska društva nalaze na teritoriji Bosne i Hercegovine slobodno se udružuju u Advokatsku komoru Bosne i Hercegovine, kao samostalnu i nezavisnu organizaciju advokata. Advokatsku komoru Bosne i Hercegovine čine advokati učlanjeni u Advokatsku komoru Federacije Bosne i Hercegovine i Advokatsku komoru Republike Srpske.

Prijedlogom zakona između ostalog se uređuje  i upis u Imenik Advokatske komore Bosne i Hercegovine. Upisani imaju pravo obavljanja advokatskih djelatnosti kako pred domaćim tako i pred međunarodnim sudskim, upravnim ili drugim organima ili organizacijama ili međunarodnim arbitražama.

Prema predloženim zakonskim odredbama, tarifu o nagradama i naknadi troškova za rad advokata Advokatske komore Bosne i Hercegovine predlaže Skupština Advokatske komore Bosne i Hercegovine a odobrava je Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine.

Donošenjem ovog zakona Bosna i Hercegovina će ispuniti jedan od uslova iz Evropskog partnerstva i stvoriti pravnu osnovu za implementiranje obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom u ovoj oblasti.

Prema zaključcima Vijeća ministara BiH, Ministarstvo pravde BiH dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri uz sugestiju da se o ovom prijedlogu zakona otvori javna rasprava.