Vijesti

Usvojena nova Pravila za konzultacije u izradi pravnih propisa

20.12.2016


Na prijedlog Ministarstva pravde BiH, Vijeće ministara BiH je donijelo Pravila za konsultacije u izradi pravnih propisa radi unapređenja saradnje s civilnim društvom,  jačanja kulture dijaloga, uključivanja građana i organizacija civilnog društva u postupak oblikovanja javnih politika u BiH u skladu s preporukama Evropske komisije.
Nova pravila za konsultacije unapređuju pravni okvir za konsultacije sa zainteresiranim javnostima u postupku izrade propisa i drugih akata i uvode online konsultacije radi povećanja efikasnosti i smanjivanja transakcijskih troškova.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva pravde o potrebi izmjena i dopuna Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina. Ministarstvo pravde BiH će u roku 15 dana Vijeću ministara BiH dostaviti prijedlog odluke o formiranju radne grupe u koordinaciji s entitetskim ministarstvima pravde, Pravosudnom komisijom Brčko Distrikta BiH, Nadzornim tijelom i Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH. Radna grupa će sačiniti prijedlog izmjena ili dopuna Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina do kraja marta 2017. godine, nakon čega će biti dostavljena Vijeću ministara BiH na usvajanje.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o implementiranju Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara BiH i nevladinog sektora u Bosni i Hercegovini kojom se predlaže zaključivanje novog sporazuma koji će bolje definirati saradnju nevladinog sektora u BiH i Vijeća ministara u skladu s nadležnostima i koji bi trebao adekvatno odgovoriti na trenutnu situaciju i nastojanja Bosne i Hercegovine za kvalitetnije integriranje u Evropsku uniju. 
Ministarstvo pravde zaduženo je da pripremi tekst Sporazuma o saradnji Vijeća ministara BiH i nevladinog sektora u Bosni i Hercegovini  i provede konsultacije s institucijama Vijeća ministara i široke javne konsultacije s nevladinim sektorom.
Prijedlog novog sporazuma s pribavljenim mišljenjima Ministarstva finansija i trezora BiH, Ureda za zakonodavstvo, Direkcije za evropske integracije  i Ureda koordinatora za reformu javne uprave bit će dostavljen Vijeću ministara BiH na usvajanje.