Vijesti

Stručno usavršavanje advokata u Sarajevu i Bihaću

12.12.2016


Ministarstvo pravde BiH, Odsjek za edukaciju u krivičnim stvarima pred Sudom BiH, je u mjesecu decembru 2016. godine,  realizovalo dva seminara kontinuiranog stručnog usavršavanja.

U Sarajevu je, 07.12.2016. godine, održan seminar na temu "Posebne istražne radnje - zakonitost istih", s posebnim osvrtom na pojam, vrste, značaj, uslove za primjenu i realizovanje posebnih istražnih radnji, kao i zakonitosti dokaza prikupljenih primjenom istih. Predavači su bili Mirza Jusufović, sudija Suda BiH i Dijana Kajmaković, tužilac Tužilaštva BiH. Edukaciji u Sarajevu je pristupilo 38 advokata.

U Bihaću, je 09.12.2016. godine, u saradnji sa Regionalnom advokatskom/odvjetničkom komorom Bihać, održan seminar na temu "Vještine zastupanja", na kojem su predavači Vlado Adamović, advokat Advokatske/odvjetničke komore Federacije BiH i Slavica Matijaš, tužilac Okružnog tužilaštva Banja Luka izlagali o uvođenju dokaza u spis, direktnom i unakrsnom ispitivanju, kao i o različitim pristupima pobijanja iskaza svjedoka. Učesnici su imali priliku steći nova teorijska i praktična saznanja o navedenim temama. Edukaciji u Bihaću je pristupio 21 advokat.

Učesnici seminara su visoko ocijenili teme kao i predavače, ističući da će stečena znanja unaprijediti njihov svakodnevni rad i ukupnu praksu postupanja u navedenim slučajevima.

Ministarstvo pravde BiH, Odsjek za edukaciju u krivičnim stvarima pred Sudom BiH nastavlja sa pružanjem podrške u ovom izrazito važnom aspektu advokatske prakse. Cilj je što kvalitetnija obuka advokata za zastupanje pred Sudom BiH.

Raspored obuka, obrasce za prijavu i detaljnije informacije o seminarima Odsjeka za edukaciju u krivičnim stvarima pred Sudom BiH možete pronaći na web stranici: http://www.okobih.ba .